En modern gård certifierad av Svenskt Sigill

Tosterup driver idag drygt 700 hektar varav 125 hektar är skog. Växtodlingen består främst av vete, maltkorn, raps och sockerbetor men vi har även en mindre areal gräsfröodling och konservärtor. Under våren 2014 startade vi även en fruktodling där vi totalt har planterat 48,000 äppelträd.

På Tosterup har vi ett stort fokus på kvalitet, långsiktighet och hållbarhet och därför är vi sedan flera år certifierade av Svenskt Sigill vilket ger våra kunder en trygghet i att de produkter vi producerar är säkra att konsumera och förädla vidare.

Vi har en modern maskinpark och satsar på den senaste tekniken för att bland annat minimera jordpackningen i marken, optimera användningen av näring samt att hålla nere förbrukningen av drivmedel. Exempel på detta är vår kvävesensor som automatiskt läser av växternas kvävebehov och doserar därefter vilket gör att växterna tar upp det dom behöver och inget mer, dvs inget läckage av kväve i naturen.

Våra traktorer utrustas efterhand med GPS teknik så att vi minimerar körningen och några av våra nya redskap både kultiverar och sår gödning samt frö på en och samma gång.

jordbruk_4

Skörden torkas och lagras på Tosterup och all uppvärmning sker med den halm som tas från fälten vilket både är ekonomiskt men framförallt bra för miljön. Vi har nyligen investerat i ytterligare 1000 tons lagring så totalt kan vi nu lagra drygt 3500 ton på gården vilket gör att vi kan sälja våra produkter när vi känner att prisnivån är rätt.

Vårt maltkorn går till Carlsberg och mer specifikt deras premium lager Eriksberg. Läs mer om det…. http://tosterup.se/single-malt En stor del av veteskörden säljs direkt till Absolut Vodka men vi producerar även en större areal kvarnvete till Sveriges ledande bagerier, bland annat ett speciellt natur & klimatvete till Polarbröd. På dessa fält har vi även tagit ut två så kallade lärkrutor per hektar för att den hotade sånglärkan enklare ska kunna finna mat.

Vi odlar även rapssorten Vitsive som görs på kontrakt till McDonalds.

 

Spännande fakta om jordbruket

  • Tosterup driver cirka 700 hektar varav 125 hektar är skog
  • Vi kör med något undantag ett plöjningsfritt jordbruk
  • Vi är certifierade av Svenskt Sigill sedan många år
  • Vi har fyra fantastiska heltidsanställda medarbetare
  • Hälften av den el vi använder producerar vi själv med våra solceller
  • Våra viktigaste maskiner är

o   Tröskan är en Claas Lexion
o   Traktorer av märkena Claas och John Deere
o   Kultivatorer, såmaskin och ringvält från Väderstad
o   Betupptagare från Edenhall och växtskyddsprutor från Horsch och Munkhof

  • Vi använder 700 halmbalar från fälten för att värma våra hus och torka vår spannmål
  • Vi kan lagra närmare 3500 ton här på Tosterup

jordbruk_ol

Tosterup och Carlsberg ger konsumenten full kontroll

Läs mer om samarbetet med Carlsberg.